Projektoktatás


Projekt napok a konziban 2013. április 16-18. PDF Nyomtatás E-mail
2013. május 21. kedd, 14:56

A projektoktatás lényege, hogy egy bizonyos időintervallumban nem a szokásos módon folyik a tanítás. Egy nagy témához kapcsolódva tervezünk altémákat, ahol kiscsoportban, közösen kutatunk, kifejtünk létrehozunk, miközben egy csomó ismeretre teszünk szert, amit aztán a harmadik nap délutánján megosztunk a többiekkel. Az idei évben arra vállalkoztunk, hogy a RECYCLE jegyében szervezzük ezt a három napot.
De miért is RECYCLE?
Recycle - egy szó, mellyel pille palackok és reklámszatyrok oldalán találkozunk nap mint nap, és amelyről azt gondoljuk, pontosan tudjuk mit jelent: ÚJRAHASZNOSÍT.
De ha elkezdjük ízlelgetni, egyre több jelentéstartalmat fedezünk fel benne. Mert itt van ugye a megszokott    jel, három egymásra mutató nyíl, amivel egyre gyakrabban találkozunk, de „újrahasznosítani” nem csak tárgyakat, anyagokat lehet… Tanulmányaink során hallottunk már eszmék, ideák újraértékeléséről, matematikai törvények továbbgondolásáról,  zenei művek feldolgozásáról, irodalmi interpretációról – mindegyik esetben rácsodálkozunk valami már „megtörténtre” és felfedezzük benne a lehetőséget.
Az igazi újrahasznosítás inkább spirális, mint önmagába visszamutató. Ha jól értelmezzük és alkalmazzuk is, növelhet minket.
Erre tettünk  kísérletet az idei projekt keretében.
Az elején kissé meglepődve vette mindenki tudomásul, hogy nem előre megfogalmazott altémák közül kell választania, hanem bárki ajánlhat kedvére való, minél több tanulmányi területet érintő címet, de aztán többen kedvet kaptak és a választáskor nyolc jobbnál jobb altéma került a faliújságra. A bemutató délutánján aztán megláthattuk, mennyiféleképpen lehet megközelíteni és milyen ötletesen és komplexen lehet kibontani a RECYCLE témáját.

Bővebben...
 
Azt mondd meg nékünk, hol lesz majd lakóhelyünk? PDF Nyomtatás E-mail
2009. december 08. kedd, 15:00

 

Életjáték gazdasági megközelítésben

Az idei tanév projektjének témája, ahogy az alcím is mondja, egyfajta szerepjáték, a feladat valós élethelyzet modellezése lesz. A projekt célja modellek megmutatása, gazdasági ismeretek alkalmazása, szituációs játékok kipróbálása, értékek szembesítése és döntési helyzetek megteremtése, szembenézés önmagunkkal, felelősségteljes választásra ösztönzés.

Bővebben...
 
2009. január 26-29-ig a középkor köszöntött a konzira PDF Nyomtatás E-mail
Írta: S. Hegyi Ilona   
2009. február 03. kedd, 21:49

Első nap

Néhány izgatott diák a faliújság előtt, akik eddig csak találgatták, mely tanárokkal kerülnek egy csoportba. Elégedett sóhajok és felsikkantások. És :" Jézusom!" -  nagy röhögés, valakinek sikerült beválasztani „kedvenc" tantárgya tanárát.

Fél kilenc. Hát kezdődik…

Többeknek még átfut az agyán, tudjuk egyáltalán, hogy mibe vágtunk bele?! 

Bővebben...
 
Elindult a „Félre könyvek...!” projekt PDF Nyomtatás E-mail
2009. január 26. hétfő, 12:00

 

A mai napon elindult a „Félre könyvek...!” projekt. Az egyes alprojektekben résztvevők teljes gőzzel nekiláttak a tervezésnek, anyaggyűjtésnek. Minden csoport arra törekszik, hogy a háromnapos periódus végén valamiféle „produktum” szülessen, olyan, amit a többi csoport résztvevői megtekinthetnek, élvezhetnek, okulhatnak belőle.

Bővebben...
 
Választható alprojektek PDF Nyomtatás E-mail
2009. január 22. csütörtök, 10:00

Az alábbi alprojektekből kell mindenkinek választania egyet (megjelölve két másik lehetőséget is arra az esetre, ha az első csoportba már nem férne be)

Bővebben...
 
További cikkeink...
<< Első < Előző 1 2 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 2