Dohnányi-napok
40 perc a költészetnek
2013. május 22. szerda, 13:50

A Dohnányi napok eseménysorozatára esett többek között április 11. Köztudottan a Költészet napja e dátum. S ha már az egybevágás így esett, a diákokkal megragadtuk az alkalmat egy önálló Költészet napi műsor megvalósítására.

Abból az alapötletből kiindulva, hogy a költészet szimbóluma a líra mint hangszer, a műsor zenei aláfestésére gitár tanszakos növendékek lettek felkérve. Kövesi Borbála és Soós Kristóf gitárjátéka tökéletes átvezetést adott az elhangzó költészeti alkotások között. A versek összeállításakor kiemelt szempont volt, hogy az idő és helyszín adta körülményekhez mérten, a költészet minél nagyobb spektrumát öleljük fel. Így a hazafias lírától a filozofikus, egzisztenciális, istenes és létértelmező poézisen át a szerelmes versekig valóban sokféle költemény meg tudott szólalni.

Nyitányként azonban Weöres Sándor Ars poetikus tanulmányából A vers születéséből olvasott fel szemelvényeket Márta Attila tanár úr. Ezekben a részletekben a szerző sok más mellett kitért a versírás műhelymunkájának aprólékos nehézségeire, a költővé válás fejlődéslélektani folyamatára, és talán nem véletlenül a zenével vont párhuzamot a műalkotás-alkotó-befogadó hermeneutikai viszonya kapcsán.

Az elméleti „bemelegítés” után Őri Ádám határozott belépése indította az elmondott versek sorát. Gyulai Pál Hazám című verse Petőfit idéző stílusban tört lándzsát a tántoríthatatlan hazafiság mellett. Tóth Árpád Tetemrehívás című Arany-ballada parafrázisát a nietzsche-i eszmék és a bűnbánó ember megrendültségével ötvözve Klucsik Péter adta elő, legalább olyan színvonalasan, mint két héttel korábban egy országos verseny döntőjében. A szabadság-eszme újraértelmezését, a szabadság szubjektív vetületét Hegedüs Csaba adta Wass Albert versével, az Emlékezés egy régi márciusra című költeménnyel. Utópia, apokaliptikus vízió és a javak igazságosabb elosztására vonatkozó ódai állásfoglalás szólalt meg Sztyepan Scsipacsov Az én szempontom című versébe, amit Uher-Győrfi Bálint szólaltatott meg. Az alkalom központi figurája, a költészetével és műveiből sugárzó intellektusával máig generációkat megragadó József Attila Kész a leltár című költeményével volt jelen. Kondorosi Karolina épp oly egyszerűen és pátoszmentesen adta elő, mint amilyen egyszerű egykor maga a költő lehetett. Végül egy archív hangfelvételben Nagy László vallott a költő mibenlétéről. A közel 40 perces meghitt szemlélődésnek és csendes szellemi táplálkozásnak a pengetős hangszerek adtak a valódi művészethez méltó atmoszférát. Köszönet a szereplőknek és a szép számú érdeklődő közönségnek!

 
Dohnányi napok 2013.
2013. május 22. szerda, 12:22

Az idei Dohnányi napok változatos zenén kívüli programokat is kínált a növendékeknek és más érdeklődőknek.

A Veszprémi Rendőrfőkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának internetes bűncselekményekről szóló előadása mellett lehetőség nyílt véradásra, a Kamarateremben pedig egy fotókiállítás nyitotta meg a programsorozatot…

Április 8-án Egy kis napsütés, egy kis trópusok címmel Debreczeni Csilla élménybeszámolóval egybekötött tárlatmegnyitójával vette kezdetét az iskolánk névadójáról elkeresztelt hét. Csilla miután körbeutazta a világot, új álmok megvalósítására készül. A fiatal veszprémi fotós öt és fél évig dolgozott óceánjáró hajókon. A gazdag élményanyagból hangulatos, vetítéssel kísért ízelítőt adott; az útjai során készített fotókból válogatott tárlat pedig egészen május 9-éig megtekinthető volt az iskolában. Az távoli, egzotikus világ gazdag élővilága és sajátos kultúrái lenyűgöző tablót alkottak a hallgatóság előtt.

Ugyanezen a napon adtak vért a 12-13. osztályosok bátor és derék növendékei. Többen voltak köztük, akiknek már nem is ez volt az első véradásuk. A tavaly hagyományteremtő jelleggel elindított lehetőség minden bizonnyal a következő tanévben is biztosítani fogja, hogy aki teheti, „mentsen meg három életet”. Ezúttal a jutalom egy nap igazolt pihenőnap, és egy (akár ekkor is felhasználható) üres(!) söröskorsó volt. Az iskola és a Vérállomás nevében ezúton is köszönjük Klucsik Péter, Nagy Fruzsina, Varga Boglárka, Schultz Dzsenifer, Gáspár Dávid, Mozsdényi Péter, Pete Ádám, Szegedi Benjamin, Hosszú Kristóf és Márta Attila tanár úr jótékony hozzájárulását!

 
Előadás az internetes bűncselekményekről
2013. május 22. szerda, 10:08

A Dohnányi napok eseménysorozatának keretében április 10-én arról hallhattak érdekes előadást diákjaink, hogy milyen veszélyeket rejtegetnek a közösségi oldalakra feltöltött képek, információk. Dr Rózsás János rendőr alezredes többek között a világhálón tevékenykedő, specializálódott bűnözők személyes adatokkal történő visszaélésére hívta fel a figyelmet. Vázolta, hogyan válhatunk elektronikus levelezéseinken keresztül a magántitokhoz való jog megsértésének áldozataivá. Óvatosságra intett a bakkártyás bolti és net-es fizetéssel kapcsolatban is. Tájékoztatott a tiltott oldalak és tartalmak nézése, letöltése, terjesztése körüli korlátokról, valamint az időszerű és napi dolgokat feszegető előadásból nem maradhatott el az sem, hogy milyen büntetőjogi következményei származhatnak a fent érintett problématerületekben történő tevőleges elkövetésnek.

 
3. helyezés a zánkai sportnapon
Írta: Klucsik Péter   
2012. május 03. csütörtök, 12:34

Kétezertizenkettő április huszonötöt írtunk. Két autó futott be a zánkai sportközpontba. Csodás napsütés. Tiszta, jól elrendezett helység. 

Bővebben...
 
Kortárs zenei koncert Hollós Mátéval
2012. május 01. kedd, 19:03

2012. május 2.

Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola,
Kamaraterem
16:00
beszélgetés Hollós Mátéval pályafutásáról, a koncerten elhangzó darabjairól
17:00
kortárs hangverseny
Hollós Máté: 1 vagy 10 zongoradarab
Molnár Orsolya – zongora
Hollós Máté: Fuvollat – részletek
Hajas Szilárd – fuvola
Olsvay Endre: Alio modo
Molnár Péter – klarinét
Petrovics Emil: Rapszódia
Kováts Péter – hegedű
Hollós Máté: Járom a világot
Molnár Péter – klarinét, Molnár Orsolya – zongora
Hollós Máté: Adagio és appassionato
Csaba Ágnes – hegedű, Hajas Szilárd – fuvola, Molnár Orsolya – zongora
 
Növendékhangverseny
2012. április 23. hétfő, 12:39

Növendékhangversenyre várjuk az érdeklődőket 2012. április 24-én 18:00 órakor.

Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola,
Kamaraterem
Dohnányi: cisz-moll szonáta II. tétel
Samu Enikő – hegedű, Szi Miklós Zsanett – zongora
Dohnányi: Pastorale
Juharos Boglárka – zongora
Solcz: Ukrán fantázia
Szabó Sára – hegedű, Bakayné Meh Okszána – zongora
Kodály: Meditáció
Szi Miklós Zsanett – zongora
Csajkovszkij: Diótörő – részlet
Dubois: Ünnep
Fodor Lídia, Hajdú Rita, Pető Flóra, Zádori Angelika – fuvola
Beethoven: c-moll szonáta op. 13. no. 8. I. tétel
Ökrös Krisztián – zongora
Friedmann: Solus I., III. tétel
Sebestyén Patrik – trombita
Rabaud: Solo de concours
Ódor Kristóf – klarinét, Molnár Orsolya  – zongora
 
Zongora tanszaki hangverseny a Csermák Antal Zeneiskola növendékeivel
2012. április 13. péntek, 16:39

2012. április 18. 17:00

Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola, Kamaraterem
Moszkowszkij: Spanyol tánc
Pituk Gábor, Pituk Sára
Händel: Rigaudon
Szabó Máté
Schubert: Szentimentális keringő
Máthé Kincső
Händel: Á-dúr szonáta
Pituk Gábor
Járdányi: Rondó
Kövesi Borbála
Csajkovszkij: Románc op. 5.
Feith Kata
Poulenc: Valse-Musette két zongorára
Kis Bálint Artur, Somogyi Kinga
J. S. Bach: c-moll prelúdium és fúga WTK I
Ökrös Krisztián
L. v. Beethoven: É-dúr szonáta II., III. tétel Op.14.
Csatlós Krisztina
F. Chopin: cisz-moll polonéz
Varga Boglárka
S. Rachmaninov: Etud-Tableu d-moll op. 33.
Szi Miklós Zsanett
Bartók: Allegro barbaro
Ökrös Krisztián
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 4